Bučna semena včasih in danes

Ko pomislite na bučna semena, kako so jih pripravljali naše babice in dedki, potem se zraven sigurno nasmejite, ker že poznate ta značilen vonj, ko so se bučna semena sušila na peči. Danes ljudje nimajo več časa za to, v prehrani jih uporabljajo, vendar jih vsi kupujejo, le malo je takšnih gospodinjstev, ko si semena posušijo sami doma.

Jaz imam sovjega dedka, kateri še živi po starih običajih, točno ve, katera rožica je za katero bolezen. Prav rada grem do njega, ker vem, da mi bo kaj novega pokazal, povedal mi bo kaj pomembnega za življenje in na koncu od njega nikoli ne bom šla praznih rok, če ne drugo bo zagrabil bučna semena, ki jih bo imel na mizi in mi jih dal v žep. To zelo cenim pri njemu, kako zna živeti domače in zdravo. 

Sama sem bila presenečena za kaj vse vse so bučna semena in zakaj jih je dobro uživati, najbolj me je presenetilo to, da jih je dobro zaužiti pred spanjem, ko bi človek rekel ravno obratno, da to ni zdravo, pa je, ker so naravni vir triptofana aminokislina, ki pomaga pri spanju. Naslednja pomembna stvar da si lahko z njimi zmanjšamo sladkor v krvi, pomagajo tudi pri prostati, njihovo uživanje pomaga tudi za zdravo srce in pomaga znižati visok krvni tlak. 

Jaz imam raje slana bučna semena, tudi neslana pojem, vendar mi je precejšnja razlika, če jem slana, zato mojemu dedku vedno rečem, naj naredi zame slana. Kako bom pogrešala to njegovo domačo hrano, ko ga več ne bo, po moje bom vse to začela pridelovati doma tudi jaz, kajti trenutno nimam časa. Ko bom starejša pa bom imela njegovo znanje in bom lahko bučna semena pridelala doma, kajti zemlje je dovolj, da bom sadila svoje buče vse na okoli. Raje več, kot pa premalo.